Diferența între User Experience și Usability

De peste 8 ani, parte importantă din activitatea mea a fost să gândesc fluxuri și interfețe pentru utilizatori astfel încât aceștia să obțină ușor și rapid ceea își doresc din navigarea pe un site. Fie că au fost clienți eMAG în căutarea următoarei achiziție, afiliați ai Profitshare explorând oportunități de a mări valoarea comisioanelor sau utilizatori Conectoo creând campanii de email marketing, cam toți au interacționat de-a lungul acestor ani cu pagini și fluxuri gândite de mine și echipa mea. În urma acestor interacțiuni, utilizatori respectivi au rămas cu o anumită experiență de utilizare, experiență care poartă denumirea de “user experience”, sau prescurtat “UX”.

Am început de-a lungul timpului să explorez mai mult acest subiect ca să îmi dau seama cum se crează experiențe plăcute, de ce depind acestea și cine de fapt decide dacă experiența este una plăcută sau nu. Așadar, încep o serie de articole care să clarifice anumite aspecte legate de acest subiect, iar primul lucru cu care vreau să încep este să stabilim clar “what is what”.

Diferența între Usability și User Experience (UX)

Pe scurt, usability se referă la cât de bine funcționează un sistem. Mai pe lung, usability se referă la eficiența, eficacitatea și satisfacția cu care anumiți utilizatori îndeplinesc o anumită sarcină. User Experience este o arie mai largă și se referă mai degrabă la experiența pe care o primește un utilizator atunci când utilizează un site, o aplicație, etc. User Experience este deseori motivul pentru care utilizatorii folosesc un site/aplicație în defavoarea alteia care teoretic ar face același lucru.

Și totuși au ceva în comun

Usability este doar o parte din User Experience. Acea parte care se concentrează pe îndeplinirea cu succes a obiectivului utilizatorului atunci când navighează pe un site, contribuind într-un final la crearea experienței cu care rămâne acesta. Însă e clar că această experiență nu este influențată doar de usability, ci sunt și alți factori despre care voi vorbi în articole viitoare pe această temă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *