Păcăleală în masă a contribuabililor

Se apropie termenul de depunere a declarațiilor la ANAF. Două dintre cele mai populare declarații pe care o depun contribuabilii sunt declarațiile 200 și 230 unde se poate opta pentru direcționarea a 2% din impozitul pe venit către organizații non-profit. Cu toate că de la an la an nu se prea schimbă forma acestora, sunt mulți contribuabili care caută formularul pentru aceste declarații în luna mai a fiecărui an. Trendurile sunt date și de imaginea de mai jos din Google Search Trends, unde se văd clar spike-urile de căutări din luna mai pentru termenii “declarația 200”, “formular 200”, “declarația 230” și “formular 230”.

Trend cautari declaratie 200 si declaratie 230

 

Redirecționare 2% din impozitul pe venit

Legea 571/2003 permite contribuabililor să direcționeze 2% din impozitul de venit către organizații nonprofit din tot felul de arii (ex. educație, medicină, cultură, etc.). Redirecționarea este opțională și nu duce la nici o cheltuială suplimentară pentru persoana care decide să facă acest lucru. Redirecționarea este posibilă pentru două categorii de contribuabili:

Contribuabili ce obțin venituri salariale sau venituri asimilate salariilor

Dacă ești salariat, e nevoie să completezi declarația 230 în care să indici datele organizației nonprofit către care vrei să ajungă 2% din impozitul tău pe venitul din salarii.

Contribuabili ce obțin venituri din activități independente, cedarea folosirii bunurilor și activității agricole

Cei care obțin venituri din activități independente, chirii, ș.a. pot alege și ei către cine direcționează 2% din impozitul pe venit prin completarea punctului III din declarația 200.

Unde e păcăleala?

Niște băieți (sau fete… nu am de unde să știu), reprezentanți ai fundației Refresh, au găsit o modalitate de a profita de acest volum mare de căutări pentru declarațiile 200 și 230, ca să păcălească oamenii care caută aceste formulare să le descarce precompletate cu datele fundației respective.

Ce au făcut mai exact:

  • Au cumpărat domeniul www.static-anaf.com, extrem de asemănător cu subdomeniul folosit de ANAF pentru a prezenta aceste declarații (Ex. https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/dec_220_2013.pdf)
  • Au optimizat suficient de bine pe partea de SEO astfel încât să apară primii în rezultatele de căutare organice pe Google (chiar în fața ANAF-ului):

  • Au făcut o campanie pe Adwords, ca să păcălească și mai multă lume:

Rezultate Adwords

  • Apoi direcționează vizitatorii spre varianta PDF a declarațiilor 200 și 230 precompletate cu datele fundației lor (vezi aici: declarația 200, declarația 230).

Am vrut să aflu și gândurile lor despre această practică, așa că le-am scris un mesaj pe Facebook întrebând atât motivația lor pentru această practică cât și dacă intenționează să o continuie. Iată discuția:

discutiefacebook

Nu sunt în măsură să stabilesc gradul de legalitate sau vinovăție. Există instanțele judecătorești pentru asta. Pot doar să îmi zic părerea și cred ca aceasta practică este una înșelătoare și nici nu cred că este ok să folosești “ANAF” într-un domeniu web. Până la urmă este o instituție a statului și cred că în codul penal sunt articole clare privind “impersonarea” unor instituții ale statului. Altfel, ne-am putea trezi peste noapte cu site-uri gen www.parlamentul-romaniei.eu, www.guvernul-romaniei.com, care să ne comunice tot felul de prostii.

Susțin din tot sufletul acest program și mă bucur că avem posibilitatea de a ajuta organizații non profit să lupte pentru cauzele în care cred. Tocmai de aceea am completat și am depus astăzi declarația 230 pentru a redirecționa 2% din impozitul pe venit către organizația “Salvați Copiii”, care s-a prezentat foarte frumos, fără a păcăli pe nimeni: http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/

Mai e timp până pe 25 mai 2016 să redirecționezi 2% din impozitul pe venit spre ce organizație vrei dacă crezi în cauza lor… Dar nu te lăsa înșelat cu tot felul de tehnici lipsite de orice bun simț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *